ЗА КОНТАКТНИТЕ НА СКАРЛАТИНА !!

streptokok
Първа МДЛ предлага на Вашето внимание бърз диагностичен тест за откриване на антиген на стрептококи от група А – Streptococcus pyogenes.

Streptococcus pyogenes причинява фарингит и други респираторни инфекции, ендокардит, сепсис, скарлатина, менингит и артрит. Тези заболявания трябва да се лекуват своевременно и правилно, защото може да доведат до сериозни и трайни усложнения, които засягат сърцето, бъбреците и други жизненоважни органи.
Децата от 2 до 12-годишна възраст са основна рискова група за инфекциите, причинени от Streptococcus pyogenes. Статистиката показва, че детската градина, като затворено пространство, в което нашите деца прекарват по-голяма част от своето време, криe риск от инфекции, предавани по въздушно-капков път. Стрептококовата инфекция се предава по въздушно-капков път и има висока степен на контагиозност (възможност за лесно заразяване). В тази връзка най- добрата превенция е провеждане на профилактичен тест в следните случаи: наличие на възпалени заболявания на носоглътката или контакт с болен от стрептококова инфекция.

За провеждане на изследването е необходим сух, стерилен, памучен тампон, с който се прави намазка от лигавицата на гърлото. Пробата се взема преди хранене и без да е направен тоалет на устната кухина (измиване на зъбите). Резултатът ще бъде готов в рамките на работния ден, което спестява изчакване на посявка от микробиологично изследване (2-3дни).